dark

Je training doen met de Arnold Press oefening

Wil je eens iets anders doen dan de normale Should Press? Denk dan eens aan de Arnold Press Hieronder wordt allerlei informatie gegeven hoe je Arnold Press zou kunnen doen.

De Arnold Press is een oefening die vernoemd is naar niemand minder dan Arnold Schwarzenegger en deze oefening heeft ook een variatie op de Overhead Press. Deze oefening werd ook vaak door hem gebruikt en hij heeft deze oefening ook populair gemaakt. 

Een van de beste schouder oefeningen

De Arnold Press voegt een rotatie toe aan de klassieke shoulder press oefening, waardoor je met 1 oefening alle drie de schouderkoppen tegelijk traint. De drie schouderkoppen zijn namelijk de posterior-, midden- en anterior schouderkoppen. Deze oefening is uit te voeren met 1 dumbbell per arm, 2 dumbbells tegelijk, of met 2 dumbbells afwisselend per arm. Deze oefening kan zowel zittend als staand, als in splitstep uitgevoerd worden. Heb je geen dumbbell thuis of zijn die toevallig in gebruik in de sportschool, dan is deze oefening ook uit te voeren met een kettlebell. 

De uitvoering bij alle varianten

Wanneer je deze oefening staand uitvoert met 2 dumbbells, let dan op het volgende:

 1. Pak je gewenste dumbbells
 2. Zet je voeten licht uit elkaar
 3. Span je core en billen aan een houd deze aangespannen gedurende de oefening
 4. Houd de dumbbells vast ter hoogte van je borst, zorg dat je ellebogen goed aansluiten tegen je lichaam en zorgt dat je handpalmen naar je toewijzen
 5. Duw de dumbbells uit naar boven, zorg voor een volledige extensie
 6. En laat de dumbbells weer zakken naar de startpositie

De veelvoorkomende fouten bij deze variant is wel dat de rug vaak krom naar achteren staat, maar ook het voortijdig stoppen met het uitduwen van de dumbbells is vaak een probleem. 

Oefening uitvoeren met een kettlebell

Wanneer je deze oefening wilt doen met een kettlebell, doe deze dan met 1 tegelijk. Wanneer je dit doet, train je ook gelijk meteen je gluten en de core goed. Zorg er wel voor dat je de kettlebell op de juiste manier vasthoudt. Dus pak hem aan de zijkant van de gripring en laat hem met het gewicht richting je midden rusten. Het kan best lastig klinken als je het zo leest, daarom wordt het wel aangeraden om dan een filmpje op te zoeken hoe je uitvoert. Het is namelijk wel belangrijk om blessures eventueel te voorkomen. Wees daarom goed voorbereid voordat je een oefening gaat uitvoeren.

De Arnold Press thuis oefenen

Wanneer je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan, maar je beschikt thuis wel over een dumbbell of een kettlebell, dan kun je deze oefening ook thuis uitvoeren. Maar heb je deze niet tot je beschikking, dan zijn andere gewichtige voorwerpen ook goed om te gebruiken. Zo lang deze voorwerpen wel goed vast te houden zijn. Een voorbeeld hiervan zijn weerstandsbanden. Deze voorwerpen zijn licht en goedkoop aan te schaffen.

Hoe doe je dit thuis:

 1. Ga met beide voeten op een weerstandsband (wel met handvaten) staan
 2. Hoe verder je de voeten uit elkaar zet, des te zwaarder deze oefening
 3. Hou je handpalmen naar je toe, voor je borst
 4. Duw je armen uit tot boven je hoofd en laat deze gecontroleerd weer zakken
 5. Zorg ook altijd voor een rechte rug en aangespannen core tijdens deze oefening.

Maar waarom de Arnold Press?

Maar waarom zou je dan kiezen om de Arnold Press uit te voeren in plaats van de normale Should Press oefening. Het grootste verschil is, is dat de Arnold Press een iets grotere range of motion heeft, waarbij de schouderabductie ervoor zou zorgen dat de middelste schouderkop nadrukkelijker in de oefening wordt betrokken. En op deze manier ontstaat er dan een meer allround schouderoefening dan de hele conventionele shoulder press, die dan weer hoofdzakelijk de voorste schouderkop stimuleert. De middelste schouderkoppen zijn vaak, heel erg onbewust, een vergeten gedeelte. Maar ook als je de Arnold Press doet, zul je je middelste schouderkoppen nog met de nodige gerichte oefeningen moeten trainen. 

Wat wel belangrijk is om mee te geven is, als je gevoelig bent voor schouderblessures of je hebt daar sowieso al last van, dan kun je waarschijnlijk beter de gewone shoulder press doen. Dit kan eveneens met dumbbells. Maar je voorkomt dan wel eventuele blessures. 

Belangrijke informatie bij het uitvoeren van deze oefening:

 • Dit is een perfecte manier om je schouderspieren te versterken en dan vooral de voorkant van de schouderspier. Daar is deze oefening dus ideaal voor.
 • Let er op dat het gewicht in een verticale beweging naar boven brengt. Doe dit zonder te veel naar voren te gaan met je polsen. Hoe dichter het gewicht is bij je evenwichtspunt, des te meer gewicht je kunt tillen.
 • En let er altijd op dat je je rug in een neutrale positie blijft en je niet compenseert met je rug- en borstspieren. 
Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post
Stratenmaker gezocht

Stratenmaker gezocht

Next Post

Dimethicone in verzorgingsproducten: wat is het effect?

Related Posts
en_USEnglish